Skip to content

Jankovič ponovno razkazuje svojo avtoritarnost. Kje je boj za demokracijo?

Župana Ljubljane Zorana Jankoviča mnogi poznajo pod nazivom “šerif”. Njegovo dolgo vladanje Ljubljani (2006 – danes, 17 let) nas premnoge tudi ne navdihuje z občutki demokratičnosti.

A vendar večino časa to spregledamo. 460 milijonov proračuna na leto se “porabi”, kakor se pač že porabi, večina občanov pa nas živi svoje življenje brez pretiranega ukvarjanja z vodenjem našega mesta.

Čemu torej ta blog?

Seja mestnega sveta, ki to ni bila

Opozicijski svetniki/ce mestnega sveta (organa podobnega državnemu zboru, ki vlada Ljubljani) so nedavno sklicali izredno sejo na temo, ki se jim je, kot predstavnicam in predstavnikom Ljubljane, zdela nujna in pomembna. 

Tema sama po sebi, ter vaše mnenje o njej za ta zapis nista pomembna – pomembno je le, da so bili demokratično izvoljeni predstavniki/ce skladno z vsemi pravili mnenja, da je diskusija potrebna.

Na seji je bilo prisotnih 16 svetnikov/ic (11 pobudnikov/ic in 5 drugih) od 44. Kje je bilo ostalih 28 (63%), članic in članov vladajoče koalicije sestavljene iz skupine župana Jankoviča in skupine izvoljene pod okriljem “Svobode”?

Ni jih bilo. Seja posledično ni bila sklepčna.

Zakaj?

Arogantna obrazložitev

Včeraj so mediji prejeli obrazložitev župana Jankoviča:

“Ne razumem te tematike, razen, da je politična. V tej sobi cirkusa, ki se dogaja v DZ, ne bo,” je bil do poteze dela opozicije kritičen Janković. Kot je dodal, so pobudniki vedeli, da seja ne bo sklepčna. “Mogoče so jo želeli zaradi sejnine, a če seja ni sklepčna, tudi sejnine ni,” je dejal. “Nekaj čudnega se dogaja. Če bi bil nesramen, bi teh 12 pobudnikov pozval, naj gredo v gostilno na čaj, če se hočejo pogovarjati o svojih teorijah in dognanjih,” je dejal župan.”

Janković o opozicijski seji o kanalu C0: V mestni hiši cirkusa ne bo (n1info.si)

Trije odebeljeni navedki bi morali biti, v vsaki normalni državi, dovolj za sprožitev protestov in deževanje obsodb s strani vseh pro-demokratičnih skupin in, upajmo, osramočen odstop župana.

V tej sobi demokracije cirkusa, ki se dogaja v DZ, ne bo”

Mestni kralj Jankovič očitno meni, da si največje Slovensko mesto lasti, ter da mestni svet ni vladajoči organ, ampak le podaljšek njegove moči.

To niti ni presenetljivo glede na to, da je zaradi županovega obvladovanja absolutne večine mestni svet večine zadnjih 17 let to efektivno tudi bil.

Zato ni čudno da meni, da lahko določa, kaj se bo v mestnem svetu počelo in kaj ne. Pa k vragu z demokracjio.

Ljubljana – mesto enega mnenja

Avtoritarni voditelji se praviloma poslužujejo razvrednoten mnenj in stališč politične opozicije z norčevanjem in poniževanjem. Zato nas sledeče izjave mestnega kralja Jankoviča ne morejo presenetiti preveč:

Mogoče so jo želeli zaradi sejnine, a če seja ni sklepčna, tudi sejnine ni,”

Naj dodam, da je ta izjava več kot le blatenje opozicije:  sporoča, da so skrbi premnogih občank in občanov (tema je bila zelo aktualna že med volitvami) tako zelo irelevantne, da je edini razlog za to sejo lahko še korupcija.

Če bi bil nesramen, bi teh 12 pobudnikov pozval, naj gredo v gostilno na čaj, če se hočejo pogovarjati o svojih teorijah in dognanjih,”

Če prevedem: “Morda predstavljate deset tisoče občank in občanov, ampak ste, tako kot vaši volivci, nepomembni. Vaš skupno mnenje je vredno toliko, kot mnenje gostilniškega nergača.”

Toliko o demokraciji. Morda najbolje, da Mestno občino Ljubljana preimenujemo kar v “Jankovič d.o.o” in podremo kulise demokracije.

Primeren odgovor

Vsakič, ko si diktatorji sveta podaljšajo mandat, se demokratična javnost zdrzne – neomejeni mandati so vendarle najbolj očiten znak avtoritarnega režima.

To očitno ne velja za slovenske župane. Pa bi moralo.

Rešitev je enostavna: omejitev skupnega števila mandatov županov v sloveniji na 2 mandata. 

Vse, kar potrebujemo, je le še takojšen poziv vseh pro-demokratičnih skupin v državi državnemu zboru, da to spremembo uredi še pred naslednjimi lokalnimi volitvami.

Rana je ura tudi za poziv in protest za odstop večnega župana Jankoviča.

2 komentarja

  1. Predlagam prava dejanja. C0 je nepotreben. Občina Vodice naj se poveže na čistilno v Domžalah .. kolektor ich Cerkelj je pri Suhadolah. Občina Medvode pa s kanalizacijo proč od vodozbirnega vodovarstvenega območja. Predlagam pa tudi nadzorstveno pritožbo zaradi nezakonitega financiranja iz sredstev EU. Naše ministrstvo zadeve ne sprocesira in se gre potem lahko na EU komisijo (npr. DG ENV) in če še oni ignorirajo na EU sodišče (ECJ).

    Jaz bom to naredil tudi še za primer 2TDK. Še prej pa tretjič vložil P&P na UstS.

    Vzorčen primer kako tudi na EU komisijo vplivajo lobiji je boj Pollinis za dokumente FitoFarmacevtskih lobijev – uspešno na ECJ po desetih letih vztrajanja, pa še vedno EU komisija zavlačuje!

    DOBRO NAREJEN BLOG!

  2. Shamaneza Shamaneza

    Super zapis! Vsaj nekdo govori o temah, o katerih mediji molčijo.

Comments are closed.